Σάββατο , 27/04/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ LABEL NEWS: «Δεν είμαστε ούτε μουσουλμάνοι, ούτε Πομάκοι. Είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι» Ο εκπρόσωπος των Ρομά, απαντάει στις δηλώσεις του Ερντογάν και στον Αλέξη Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης

Ο εκπρόσωπος των Ελλήνων Ρομά κύριος Λευτέρης Δημητρίου απαντάει στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις δηλώσεις του «Σουλτάνου» στην επίσκεψή του στην Ελλάδα και στο Αλέξη Τσίπρα, ότι μουσουλμάνοι, πομάκοι και ρομά, είναι ένα.

Ο κύριος Δημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά στο Label News ότι είναι πρώτα Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μετά Ρομά.

Λευτέρης Δημητρίου Εκπρόσωπος Ελλήνων Ρομά

«Όλη  η Ελλάδα άκουσε τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της γείτονας χώρας και συγκεκριμένα είπε ότι, μουσουλμάνοι, πομάκοι και ρομά είμαστε ένα. Δηλαδή ο τούρκος πρόεδρος μας «υιοθέτησε». Χωρίς όμως να μας ρωτήσει εάν αποδεχόμαστε την «υιοθεσία»

 Η Ελληνική κυβέρνηση σιώπησε και δεν απάντησε στην τοποθέτηση αυτή του Τούρκου προέδρου. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην πάρουμε θέση εμείς που αφορά κυρίως εμάς τους Έλληνες ρομά.

Το 2003 η πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων Ελλήνων ρομ σε ανύποπτο χρόνο διοργάνωσε συνέδριο με συμμετοχή συλλόγων από την Κρήτη έως την Κομοτηνή με θέμα διακήρυξη αυτοπροσδιορισμού. Και κατόπιν διαβουλεύσεων αποφανθήκαμε και ανακοινώσαμε τα εξής:  Ότι πρώτα είμαστε έλληνες και δευτερευόντως έχουμε και την ιδιαιτερότητα ΡΟΜΑ.  Όποιος έχει αντίθετη άποψη θα μας βρίσκει αντιμέτωπους από όπου και αν προέρχεται.

Και μια επιπλέον διευκρίνιση. Η πλειοψηφία των τσιγγάνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και λιγότεροι μουσουλμάνοι. Άσχετα όμως από την πίστη του καθενός δηλώνουμε όλοι Έλληνες πολίτες. Αυτά προς απάντηση του κυρίου Ερντογάν και προς γνώση των ιθυνόντων της ελληνικής πολιτείας. Ας μας αναζητήσουν είμαστε στη διάθεσή τους.»

Λευτέρης Δημητρίου

Εκπρόσωπος Π.Ο.Σ.Ε.Ρ

Μέλος   Ε.Ε.Δ.Α

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …