Τρίτη , 15/10/2024

Γεωπολιτική θέση Ελλάδας: Πειρασμός που της επιφέρει δεινά. Όλοι θέλουν τον θησαυρό της…

Της Βασιλικής Σδράκα

Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβύη, Κύπρος.  Οκτώ κράτη ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας.

Το ιδεατό θα ήταν να υπήρχε συνεργασία των παραπάνω κρατών εδώ και πολλά χρόνια με κοινό στόχο τη ρύθμιση της υποθαλάσσιας περιοχής. Οποιαδήποτε προσπάθεια όμως θα κατέληγε άκαρπη καθότι υποκρύπτονται συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, που μια κατάσταση «μη ρύθμισης» τα εξυπηρετεί.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρέσκονται να αποκαλούν την Ελλάδα «ψωροκώσταινα», γεγονός που βάζει σε σκέψη κάθε σκεπτόμενο Έλληνα. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως κατάφωρη προσπάθεια υποβάθμισης της. Ο λόγος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την αξία του υπεδάφους της.

Είναι και η γεωπολιτική της θέση όμως που «κολάζει» τα οποιαδήποτε συμφέροντα.

Ανήκει στην Ευρασία και πιο συγκεκριμένα στο νότιο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, βρίσκεται στο όριο της Ευρώπης με την Εγγύς Ανατολή.

Αποτελεί γέφυρα Ανατολής και Δύσης, ενώ από την αρχαιότητα ήδη για γεωστρατηγικούς λόγους έγιναν πολλές προσπάθειες από δυνάμεις να ελεγχθεί.

Πρόκειται για περιοχή που περνούν βασικές θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών για τη μεταφορά εφοδίων, υλικών, ενέργειας, από και προς πλούσιες ενεργειακές πηγές.

Υπάρχουν τρία σημεία κλειδιά που αφορούν τη χώρα: Τα Δαρδανέλια, το Αιγαίο και το Σουέζ.

Το διεθνές σύστημα, βασισμένο στην αρχή παγκοσμιοποίησης επιτάσσει όλα να αλληλοεπηρεάζονται και σχετικά με την Ελλάδα έχει προεκταθεί η επίδραση της Διαντλαντικής κοινότητας, με τις ΗΠΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τη Ρωσία να ακολουθεί.

Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κάνοντας την τον καλύτερο σύνδεσμο της Δύσης με τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Επικοινωνεί καλύτερα με ομόδοξους Ανατολικούς και σαφώς ο ελληνισμός της διασποράς σωστά οργανωμένος μπορεί να προβάλει τις κατάλληλες ελληνικές θέσεις.

Σχετικά με τον ορυκτό της πλούτο υπάρχουν πολλές απόψεις και διαμετρικά αντίθετες. Το σίγουρο είναι πως έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο αλλά και διαφοροποιημένο  σε ποσότητα και ποικιλία. Διαθέτει κοιτάσματα όπως λιγνίτη, νικελίου, μαγνησίτη, περλίτη βωξίτη, χαλκού, χρυσού και σπάνιων γαιών.

Η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με την Κύπρο το μεγάλο της θύμα. Όμορα κράτη παράλληλα έχουν βλέψεις για τη Βόρεια Ελλάδα.

Αγωνία, ένταση, νίκη, απογοήτευση και δράμα. Είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, επαναλαμβανόμενα και εναλλάξ.

Υπάρχει εκείνο το «διαίρει και βασίλευε» που σημαίνει πως για να κυβερνάς με ασφάλεια πρέπει να σπέρνεις τη διχόνοια. Είναι στο χέρι του λαού αν θα αφήσει τα οποιαδήποτε συμφέροντα να τον διαιρέσει. Γιατί ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο, πάντα.

Δείτε επίσης

Στυλιανή Γεραζούνη Ζαρμακούπη: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη

Συνέντευξη: Βαγγέλης Καράλης Η Στυλιανή Γεραζούνη Ζαρμακούπη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΕνωΜένοι» …

Αφήστε μια απάντηση