Παρασκευή , 26/04/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Brexit: Οι Έλληνες Φοιτητές της Βρετανίας μιλούν αποκλειστικά στο LABEL NEWS για την επόμενη μέρα – «Είμαστε τρομοκρατημένοι, το Λονδίνο δεν είναι πια ασφαλές»

Ρεπορτάζ: Άκης Τσακίρης

Μετά από την ενεργοποίηση του άρθρου αποχώρησης από την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τις διαδικασίες αποχώρησής του από την Ευρώπη και την πορεία προς ένα ανεξάρτητο μέλλον σε έναν πολιτικό χάρτη που αλλάζει μέσα σε 24ωρα και χωρίς προειδοποίηση.

Τον τελευταίο καιρό, γνωστά βρετανικά δίκτυα παρουσίαζαν φήμες πως η Μέι θα έφερνε και πάλι τις εκλογές στην χώρα, έστω και πρόωρα, για να αποκτήσει μία ενότητα που η ίδια θεωρεί πως είναι ανύπαρκτη στην Ουεστμίνιστερ. Λίγες ώρες νωρίτερα, με συντριπτική πλειοψηφία, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου, ενώ νωρίτερα, η Τερέζα Μέι απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την απόφαση της, σημειώνοντας πως: “Πιστεύω πως αυτή την τεράστιας εθνικής σημασίας στιγμή θα πρέπει να υπάρχει ενότητα εδώ στο Ουεστμίνστερ, όχι διχόνοια”.

Μία διχόνοια που σίγουρα αντιμετωπίζουν και οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και η Τερέζα Μέι, μιας και η Σκωτία ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το ντόμινο της αποχώρησης, ή θα διεξάγει ένα νέο δημοψήφισμα για να προσαρτηθεί σε μία χώρα της Ευρώπης και να γίνει ένα από τα αστέρια που όπως φαίνεται δεν θέλει να χαθεί.

Εάν η Μέι κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου, η θέση της θα ενισχυθεί στην πατρίδα της αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ θα της δώσει επίσης περισσότερο χώρο στο εσωτερικό της Βρετανίας για να διαπραγματευτεί τους όρους για το Brexit, το οποίο θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019. Το να περιμένει έως το 2020 προκειμένου να πραγματοποιήσει εκλογές, θα την υποχρέωνε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους μόλις ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ. Μίας αποχώρησης, για την οποία μιλήσαμε με Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι ίσως είναι και η πραγματική εικόνα της διχόνοιας για την οποία μίλησε η Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη, ο οποίος κάνει το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο, στον τομέα των Οικονομικών. Ο Γιάννης, ζει τα τελευταία δύο χρόνια στο Λονδίνο και όπως δηλώνει δεν θέλει να σταματήσει να είναι εντός της Ευρώπης.

Πώς αισθάνεται ένας Έλληνας του Λονδίνου, με όλες τις διαδικασίες μίας αποχώρησης της Ευρώπης να γίνονται γύρω του, καθημερινά;

 Από την ημέρα του Brexit και μετά. τίποτα δεν είναι ίδιο στην Βρετανία. Δεν το καταλαβαίνεις από τους ανθρώπους που έχεις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά από τα μάτια τους. Πολλοί είναι οι Έλληνες του Λονδίνου που δεν θέλουν να φύγουν από την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν θα τους αναγκάσει να φύγουν από εδώ και να μεταφερθούν σε μία άλλη χώρα της ΕΕ. Εμείς χτίσαμε μία ζωή εδώ και θέλουμε να την αναπτύξουμε, αλλά ο φόβος ότι η Ευρώπη δεν θα το λάβει υπόψιν αυτό, αλλά ούτε και ο Πρωθυπουργός που θα μας οδηγήσει στην έξοδο, τρομοκρατεί Έλληνες και μη που νιώθουν ότι το Λονδίνο δεν είναι πια ασφαλές από εκείνη την ημέρα και μετά. Εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, θεωρούμε πως η Τερέζα Μέι, απλώς θέλει να αποκτήσει μία πλειοψηφία για να οδηγήσει τους πάντες στις dark ages που κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει.”

 Θεωρείς πως το Λονδίνο και γενικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει απροστάτευτο μετά την αποχώρηση του;

 “Μα ήδη δεν είμαστε προστατευμένοι. θεωρούσαμε πως εμείς εδώ δεν θα είχαμε τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά η τελευταία επίθεση ήταν σίγουρα μία επίδειξη δύναμης και απλώς μία προειδοποίηση του τί θα συμβεί στη συνέχεια. Το Brexit δεν θα φέρει μόνο οικονομικά προβλήματα ή πολιτικά, αλλά θα φέρει και θέματα ασφαλείας στο προσκήνιο.”

 Στο labelnews.gr πρεσβεύουμε όμως την πολυφωνία. Και δεν υπήρχε περίπτωση να μην ακούσουμε και την αντίθετη πλευρά. Την πλευρά των Ελλήνων που δεν ανησυχούν ούτε για την ασφάλειά τους, αλλά ούτε και για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ θεωρούν πως το Brexit ήταν ένα καλό σημείο της ιστορίας της Ευρώπης. Ένας ακόμη Έλληνας λοιπόν μας μίλησε για το Brexit, τα νέα δεδομένα, αλλά και τις εκλογές της Τερέζα Μέι. Γνωρίσαμε τον Κωνσταντίνο, ο οποίος μόλις τελείωσε το μεταπτυχιακό του στον τομέα των Νομικών και ξεκίνησε να εργάζεται σε μία εταιρεία.

Brexit, εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Έλληνες της Βρετανίας συνεχίζουν να εκπληρώνουν το όνειρό τους. Πώς συνδυάζονται οι τρεις αυτές διαφορετικές χρονικές και προσωπικές στιγμές;

 “Οι Έλληνες της Βρετανίας δεν έχουν άμεσο λόγο να φοβούνται. Φύγαμε από την Ελλάδα, για να έρθουμε σε ένα κράτος με νόμους που περιέχουν πολλές κατηγορίες που καλύπτουν κάθε περίπτωση, χωρίς να βγει κανείς μείον. Κάποιος είπε πως θα χρειαστούμε χιλιάδες χαρτιά για να παραμείνουμε ή και ότι κινδυνεύουμε να μην αναγνωριστούμε ως πολίτες. Αν είναι δυνατόν! Πρόκειται για μία χώρα που θέλει τον κόσμο της να τον κρατήσει όσο τίποτε άλλο. Μετά το Brexit, η Βρετανία βγήκε αρκετά ενωμένοι με κάποιους απλώς να κινδυνολογούν. Και λυπάμαι που μέσα σε όλους όσους πανικοβλήθηκαν είναι και Έλληνες.”.

 Είσαι όμως ένας από εκείνους που είδαν και μπροστά στα μάτια του την επίθεση στην Ουεστμίνιστερ, μιας και το γραφείο σου απέχει ελάχιστα μέτρα από το σημείο. Πώς γίνεται να μην είσαι και εσύ ένας από εκείνους που, όπως λες, έχουν πανικοβληθεί;

 “Φυσικά και πανικοβληθήκαμε όλοι με την επίθεση. Ήταν ελάχιστος ο καιρός που είχε περάσει μετά την έναρξη της αποχώρησης της χώρας από την Ευρώπη και το καταλαβαίναμε όλοι ότι κάτι θα γίνει και πως κάτι θα αντιμετωπίσουμε. Αλλά το πράγμα ξέφυγε πολύ, λες και κάποιος θέλησε να πανικοβάλει τους Έλληνες του εξωτερικού και να τους κάνουν να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Σας το λέω ειλικρινά. Είναι πολλοί εκείνοι που είπαν πως καλύτερα να γυρίσουν πίσω, γιατί τους συμφέρει να είναι στην Ευρώπη. Θεωρώ όμως πως αυτό που ονομάζουμε ντόμινο, θα γίνει πραγματικότητα και η Ελλάδα ίσως είναι αν όχι η δεύτερη, η τρίτη χώρα που θα έρθει κοντά μας και θα είναι εκτός Ευρώπης.”

 Δεν φοβάσαι εσύ συγκεκριμένα που θα είσαι εκτός Ευρώπης;

 “Δεν υπάρχει διαφορά. Εντός ή εκτός Ευρώπης όλα δύσκολα είναι. Ο επαγγελματικός κόσμος, έχει αγριέψει σε όλο τον πλανήτη. Εγώ ήρθα να κάνω το μεταπτυχιακό μου και αποφάσισα να μείνω εδώ για ένα καλύτερο εργασιακά μέλλον. Το μέλλον που μπορεί όμως να μου δώσει μία ανεξάρτητη χώρα και όχι οι εντολές της Ευρώπης. Και καιρός είναι να το αντιληφθείτε και οι Έλληνες. Εκτός Ευρώπης, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Ίσως να περάσουμε μία περίοδο εξαμήνου που θα χρειαστούμε προσαρμογή, αλλά η ανάπτυξη δεν θα έρθει. Γιατί δεν θα έχουμε άλλες χώρες κοντά μας που θα φοβούνται την ανάπτυξη. Όσο για την γραφειοκρατία που λένε πως θα μας ταλαιπωρήσει, όλο και όλο είναι ένα διαβατήριο. Τίποτε άλλο. Και από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, παλιότερα χρησιμοποιούσες διαβατήριο. Το ίδιο και για την Τουρκία. Ποιά η διαφορά λοιπόν;

(Φωτογραφία Εξωφύλλου από την κινηματογραφική Ταινία “Το Λονδίνο Έπεσε”)

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …

Αφήστε μια απάντηση